robię sushi

Gdy pierwszy raz (chyba w 2007 roku) spróbowałem sushi od razu wiedziałem, że będzie to jeden z moich faworytów na liście kulinariów. Kilka wizyt w sushi-barach zaowocowało potrzebą zrobienia tego przysmaku samemu. Nie pamiętam czy ktoś mi pokazał jak się to robi czy może sam metodą prób i błędów się nauczyłem, ale zaczęło się udawać.

Aktualnie może się za mistrza nie mam, ale do względnej wprawy doszedłem. Szczególnie spasowało mi robienie Maków. Chyba w najbliższym czasie będę chciał posiedzieć też nad klasyką, czyli Nigri – muszę jedynie znaleźć dobrego dostawcę świeżej ryby.

Że to co robię smakuje, może poświadczyć poniższa opinia:

Oprócz podstawowych składników, używam (jako wkładu): ogórka kiszonego, ogórka surowego, paluszków krabowych (surimi), wędzonego łososia, tuńczyka, rzodkiewki, awokado, papryki surowej, pora, marchewki, sałaty lodowej, grzybków moon, sezamu, cebuli, żółtego sera oraz czasem marynowanych karczochów i rabarbaru. Koniecznie dodatkowo wino z owoców Litchi (słodkie) – idealny zamiennik do wina śliwkowego i/lub sake.

Chciałbym, żebyście się podzielili ze mną swoimi doświadczeniami w robieniu sushi. Może ktoś będzie miał ochotę, to zrobimy wspólne sushi-party.

podziel się ze znajomymi

2 comments for “robię sushi

  1. poniedziałek, 18 Styczeń, 2010 at 0:51

    Nigdy tak naprawdę nie jadłam sushi (bo chyba śledzia wyjętego dopiero co z beczki, średnio się to tego zalicza[?]), ale jeśli będziesz więcej o tym pisał, to chyba się skuszę… :)

  2. poniedziałek, 15 Luty, 2010 at 4:14

    Jak maki to koniecznie z dynią, ale nie suszoną, jaką czasami sprzedają w orientalnych sklepach. Z taką normalną świeżą, pieczoną, ale nie do końca: tak żeby zmiękła, ale nie rozciapciała się się.
    Czyli czekamy jakieś pół roku na sezon dyniowy :)
    Co do nigiri, to jak się zaprzyjaźnisz z panią w supermarkecie, to zawsze Ci delikatnie szepnie co świeże a co nie.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *